28 april 2005

Aan: Groendesk / AID / dhr. Knops
Betreft: activiteiten in leefgebied van streng beschermde soorten
Locatie: Spaarndammerdijk tov 319 te Amsterdam


Geachte medewerkers Groendesk, heer Knops,

Op 18 april 2005 heeft Stadsdeel Westerpark planken, plaatmateriaal, boomstronken en takken die zich op boven genoemde locatie op het terrein aanwezig waren en die dienst deden als beschuttingsmateriaal / plaatsen voor de Rugstreeppad van het terrein verwijderd.
Volgens ons is hier sprake van een overtreding van de Flora- en faunawet (Art.11) reden dat de heer P. Kuypers gebeld heeft naar de receptie van Groendesk / AID om dit aan u te melden.
Is de melding van P. Kuypers aan u doorgegeven ?
Wat is uw visie op deze zaak, heeft het stadsdeel de Ffwet overtreden ?
Is het wenselijk / noodzakelijk om de Ffwet te handhaven ?

Op 25 april 2005 heeft een aannemersbedrijf, dat van Stadsdeel Westerpark de opdracht had gekregen “om het terrein te schonen” op de genoemde locatie met een graafmachine en met een spade allerlei objecten – welke dienst deden als schuilplaats voor de Rugstreeppad - van het terrein verwijderd. Wij hebben hiervan melding gedaan bij de AID en de politie, de heer Olthoff heeft geconstateerd dat er van het terrein veel beschuttingsmateriaal was verwijderd en dat er in de struiken langs de rand van het terrein verdwaasde Rugstreeppadden zaten (normaal gesproken krijgt men Rugstreeppadden nooit te zien, en zeker niet overdag).
Volgens ons is hier sprake van een ernstige overtreding van de Flora- en faunawet, met name Artikel 10 en Artikel 11.
Bovendien kan hier geen sprake zijn van een misverstand of van een bedrijfsongelukje: Stadsdeel Westerpark geeft namelijk uitvoering aan een eerder opgesteld Stappenplan dat expliciet als doel heeft om de Rugstreeppadden van de locatie te verdrijven en het gebied Rugstreeppad vrij te maken en te houden, er voor te zorgen dat de Rugstreeppadden er niet meer kunnen terugkeren (zie bijlagen).
Wat is uw visie op deze zaak, heeft het stadsdeel (bewust) de Ffwet overtreden ?
Wat zijn de mogelijkheden / over welke mogelijkheden beschikt u, om verdere schade aan strikt beschermde flora en fauna te voorkomen ?

In de bijlage treft u kopieën aan van eerder aan u verzonden brieven / verzoeken tot informatie, echter tot op heden hebben wij geen antwoord van u ontvangen.

Graag vernemen wij wat uw visie / advies is.

Hoogachtend,

Vereniging Milieudefensie Amsterdam, Bretten Projecten

P/A Van Hallstraat 81 1051 HA Amsterdam

Bijlagen:
Kopie brieven 27 maart en 20 april 2005
Kopie Stappenplan stadsdeel Westerpark
Kopie correspondentie tussen advocaat stadsdeel Westerpark (Nauta Dutilh) en Milieudefensie (Van den Biesen) betreffende uitvoering Stappenplan en strijdt met de Ffwet